fizik tedavinin etkili olmasi icin nelere dikkat etmeliyiz Soruları
|
Fizik Tedavinin Etkili Olmasi İcin Nelere Dikkat Etmeliyiz Hakkında Kulanıcıların Sorduğu Sorular ve Fizik Tedavinin Etkili Olmasi İcin Nelere Dikkat Etmeliyiz Sorularına Doktorlarımızın Verdiği Yanıtlar Bu Sayfada. Fizik Tedavinin Etkili Olmasi İc
|
|
-
Ameliyat Olmak Gerekli mi?
Merhaba, bir anda boyun ve omurilik ağrıları yaşadım. 7 gün kas gevşetici yapıldı. MR sonucuna göre, boyun fıtığının patladığını, boyun eğriliği olduğunu söylediler ve fizik tedaviye başladım. MR raporum; Sekanslar Fse TI FRFSE T2 Sagital FGR T2 Aksial C5-6 sol parasantral sert disk protüzyon inferiordan subaraknoid mesafe daralmış kordda bası izlenmiştir. Kord sinyali olağandır. İntradural patalojik bulgu izlenmemiş paraspinal yumuşak dokular tabidir. Doktor bey, ameliyat olmam gerekli mi, ilerde nasıl bir sağlık durumum olur?
-
Romatoloji, Fizik Tedavi Branşı İle Aynı mıdır?
Merhabalar, romatoloji, fizik tedavi ve rehabilitasyon dalı altında mı bulunuyor? Bildiğim kadarıyla bazı hastanelerde fizik tedavi ve romatoloji dalı bulunuyor. Acaba fizik tedavi ve rehabilitasyon dalı bulunan her hastanede fizik tedavi ve romatoloji hizmeti veriliyor mu? Şimdiden teşekkürler.
-
Babamın Oturmasında Sakınca Var mı?
Merhabalar. Benim babamda 3 tane bel fıtığı vardı. İlaç ve iğne tedavisi yapıldı ama bir etki etmedi. Doktor ameliyatlık olmadığını söyledi, fizik tedavi önerdi. Biz de akrabamız aracılığıyla tanınan bir masöre masaj yaptırdık.3 gün sırt üstü yattı, daha sonra kaldırdık. Destekle yürüyebiliyor, dik olarak oturabiliyor fakat yatarken bacaktan beline doğru kramp giriyor, bu yuzden yatmak istemiyor. Acaba oturmasında sakınca varmı?
-
Bacağımda Hareket Zorluğu ve Ağrı Oluyor. Ne Yapmalıyım?
Merhaba hocam, 29 yaşındayım. Mesajıma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Ani bir hareketle falan olmadı, zamanla ağrımaya başladı. 2 yıl önce kilitlendi dizim. Sürekli egzersiz yapıyorum ama yine de geçmiyor. Benim sağ ve sol dizlerimde ödem var. MR sonucum; minimal artiküler sıvı artışı, medial menisküs posterior hornda grade 2 intrameniskal dejenerasyon inceleme koronal aksiyal sagital planda T1 T2 PDA ağırlıklıdır. Kemiklerin kortikomedüler sinyal intansitelsi tabidir. Petelle kıkırdak kalınlığı korunmuştur. ACL PCL iç ve dış yan bağlar pateller veguadriseps tentonu retinakular doğal görünümdedir. Ödemin herhangi bir ilacı yok mu? 2 yıldır bu şekilde. Fizik tedavi gördüm, biraz rahatladı. Bu nedir ve nasıl iyileşir? Sürekli kas güçlendirme egzersizi yapıyorum ama yine de iyileşmiyor. 2 senedir sürekli doktora gidiyorum, önemli bir şey değil diyorlar ama hareket zorluğu ve ağrı oluyor. Ameliyat olsam iyileşir mi, daha da kötü mü olur? Fizyoterapist yardımı almam gerekir mi? Bilgi verirseniz sevinirim. Teşekkürler.
-
Burun Kanaması Verem Başlangıcı Olabilir mi?
Merhabalar Orhan Bey, benim abim 18 yaşında ve bir problemi var. Uzun bir süredir sinirlendiğinde, bir duruma streslenip kafasına taktığında burnundan ve ağzından aşırı miktarda kan geliyor. Bu sabah doktora gittiğinde, veremin başlangıcı denilmiş, tedaviye gerek görülmeyip, kendisinin dikkat etmesini istemiş. Böyle birşey mümkün mü? Bir de tedavi ne şekilde olur, ne kadar sürer? Yardım edin lütfen. Saygılarımla.
-
Lokal Anestezi İle Yapılan Ameliyatta Acı Hisseder miyim?
Hocam işitme kaybım var. Hastalığım için kulakta kireçlenme (otoskleroz)denildi. Normal anestezi ile ameliyat olacaktım fakat astım koah anfizem hastasıyım. Ameliyat tehlikeli olduğu için lokal anestezi ile yapalım dediler. Sizce lokal anestezi ile yapılan ameliyat esnasında ağrı, acı hisseder miyim? Ameliyattan sonra nelere dikkat etmem gerek, kendimi nasıl koruyacağım? Bu ameliyatla ilgili bana bilgi verir misiniz? Şimdiden teşekkür ederim.
-
Kemiğin Kaynadığını Görmek İçin Filme Gerek Yok mu?
Merhabalar, 6 yaşındaki oğlumun sol dirsek üstünde, düşme sonucu kırık meydana geldi. Ameliyat oldu ve iki platin takıldı. 1 gün sonra film çekildi ve taburcu olduk. Daha sonra bir platin çıkarıldı ama film çekilmedi. Kemiğin kaynadığını kontrol etmek için filme gerek yok muydu? Şu anda da kolunda hareket eksikliği nedeniyle fizik tedavi görecek ama 1 ay sonraya gün verdiler. zaman geçmesi bizim aleyhimize olmaz mı acaba? Cevap verirseniz sevinirim. İyi çalışmalar.
-
İlaç Etkili Olmamış Olabilir mi?
Merhaba, ben 21 günde bir adet gören biriyim. Adetim bittikten 4 gün sonra eşimle birlikte oldum. Farkında olmadan içime boşaldı. Fakat ben gidip hemen yıkandım. 1 saat sonra da Norlevo tableti önerildiği gibi içtim. İlacı içeli 9 gün oldu, kanama olmadı. Norlevo etkili olmamış anlamına gelebilir mi, gebelik midir?
-
Gebe Kalmış Olabilir miyim?
Merhaba, ben 21 günde bir adet gören biriyim. Adetim bittikten 4 gün sonra eşimle birlikte oldum. Farkında olmadan içime boşaldı. Fakat ben gidip hemen yıkandım. 1 saat sonra da Norlevo tableti önerildiği gibi içtim. İlacı içeli 9 gün oldu, kanama olmadı. Norlevo etkili olmamış anlamına gelebilir mi, gebelik midir?
-
İlacı İçtikten Sonra Kanama Olması Şart mı?
Merhaba hocam, ben adetim bittikten 4 gün sonra eşimle birlikte oldum. Farkında olmadan içime boşaldı. Fakat ben hemen yıkandım. 1 saat sonra da Norlevo tableti içtim. Ancak kanama olmadı. Kanama olması şart mı? Olmazsa Norlevo etkili olmamış mıdır? Teşekkürler.
-
Dedemin Şikayetleri Pıhtıdan Kaynaklanıyor Olabilir mi?
Merhaba, dedem bronşit hastasıydı, nefes alıp vermede sıkıntısı vardı. Yaklaşık 1 sene evvel kalp krizi geçirdi. Hastaneden çıktıktan birkaç gün sonra evde rahatsızlandı. Beynine kan pıhtısı gittiğini öğrendik. Bu olaydan sonra sağ tarafı felç oldu, fizik tedavi gördü. Şimdi sağ tarafı biraz açıldı. Ara sıra kan değerlerinde yükselme oluyor. Ancak değerleri tedavi görünce normale dönüyor. Beyninde yanma hissi var. Pıhtından kaynaklanabilir mi? Bu arada 1 hafta önce bir kalp krizi daha geçirdi, hastanede yoğun bakımda kaldı ve tedavi edildi. Doktorların söylediğine göre kalp damarlarının büyük bir çoğunluğu tıkalı, kalp yetersizliği var. Ne yapmamızı önerirsiniz?
-
Dizimdeki Ödem Nasıl Geçer?
Merhaba hocam, benim sağ ve sol dizlerimde ödem var. MR sonucum; minimal artiküler sıvı artışı, medial menisküs posterior hornda grade 2 intrameniskal dejenerasyon inceleme koronal aksiyal sagital planda T1 T2 PDA ağırlıklıdır. Kemiklerin kortikomedüler sinyal intansitelsi tabidir. Petelle kıkırdak kalınlığı korunmuştur. ACL PCL iç ve dış yan bağlar pateller veguadriseps tentonu retinakular doğal görünümdedir. Ödemin herhangi bir ilacı yok mu? 2 yıldır bu şekilde. Fizik tedavi gördüm, biraz rahatladı. Bu nedir ve nasıl iyileşir? Sürekli kas güçlendirme egzersizi yapıyorum ama yine de iyileşmiyor. 2 senedir sürekli doktora gidiyorum, önemli bir şey değil diyorlar ama hareket zorluğu ve ağrı oluyor. Ameliyat olsam iyileşir mi, daha da kötü mü olur? Fizyoterapist yardımı almam gerekir mi? Bilgi verirseniz sevinirim. Teşekkürler.
-
Eşimle Aynı Frekansta Değiliz. Ne Yapabiliriz?
Ben 10 yılık evliyim. Eşimle aramızda herhangi bir sorun yok, evliliğimiz güzel gidiyor diye düşünüyorum. Benim sıkıntım, eşim bana seninle aynı frekansta anlaşamıyoruz, aramızda konuşma problemi var diyor. Eşimle dikkat ettim oturup herhangi bir konuda mesele bitene kadar muhabbet yapamıyorum. Ne yapmam gerekir?Bana bu konuda yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkür ederim.
-
Oğlum İçin Yardım Almalı mıyız?
Merhaba, benim oğlum 8 yaşında ama yüksek derecede dikkat dağınıklığı var. Derslerine de çok yansıyor. Ne yapmam lazım, pedagog yardımına gerek var mı, ilaçla geçebilir mi? Sorumluluk almıyor, devamlı umursuz davranıyor, her şeylerini okulda unutuyor. Yardımcı olursanız sevinirim. İyi çalışmalar.
-
Annemin Fizik Terapi Görmesi Mümkün mü?
İyi günler, annem gerçekten çok rahatsız. Bacaklarında romatizmal rahatsızlığından dolayi iltihabi ağrıları var. Bir dizinden 3 yıl önce ameliyat oldu, ama buna rağmen hala 2 bastonla yürüyor. Şu an iğne tedavisi uygulanıyor. Acaba hastanenizde fizik terapi görmesi mümkün mü? Lütfen bir yol gösterir misiniz? Şimdiden teşekkür ederim.
-
Kasığımdaki Ağrı İçin Ne Yapmamı Önerirsiniz?
Hocam merhaba, bacağımda bir ağrı var, kasığın olduğu yerde tek bir noktada. MR çektiler, ne yapmamı önerirsiniz? İlaç verdiler ama pek fayda etmedi, başka hangi ilacı önerirsiniz? Kalça eklemi MR tetkiki; her iki kalça eklemini oluşturan kemik yapılar normaldir. Sol kalça ekleminde artmış effüzyon izlendi. Effüzyon varlığı nedeni ile değerlendirilebilir hale gelmiş olan sol labrum normaldir. Mesane normal görünümdedir. Pelvik yağ planı açıktır. Kitle lezyonu ve anormal büyüklükte lenf nodu varlığı dikkat çekmedi. Görüntüleme alanına giren kemik yapılar kas grupları ve diğer yumuşak dokulara ait belirgin patolojik görünüm dikkat çekmedi. Hocam ne yapmalıyım? Lütfen yardımcı olun bana.
-
Psikolojik Nefes Darlığı Aralıksız Devam Eder mi?
Hocam iyi çalışmalar. Benim şikayetim şöyle; ben 6 ay önce sigarayı bıraktım. Son 1,5 aydır nefes darlığı başladı, fakat benim nefes darlığım sabah uyandıktan yarım veya bir saat sonra başlayıp, gece yatana kadar sürüyor. Bir takım testler yaptırdım. Akciğer filmi, solunum testi, deri üstü alerji testi, kan tahlili vs. Bunların sonucunda bir şey çıkmadı, fakat psikolojik olabileceği söylendi. Psikolojik bir nefes darlığı her gün ve aralıksız sürer mi? Bir de nelere baktırmam lazım? Ne olur yardımcı olun rica ederim. İyi çalışmalar.
-
Kızım Herşeyde Kendini Suçluyor. Ne Yapmamızı Önerirsiniz?
Selam, biz kızımız 2 yaşındayken eşimle ayrıldık. Şu an kızımız 10 yaşında ve anne ve babanın ayrılığı kızımızı ne kadar etkiliyor ve nasıl bir yol izlemeliyim? Yalan söylemeye, insanlarla iletişimden kaçmaya, yediğinde içtiğinde her şeyde çekingenlik yaşamaya başladı. Dikkat eksikliği de yaşamakta ve sevdiği şeyleri yapmaktan da vazgeçmekte, her şeyde kendini suçlu görmekte. Bana yol gösterebilir misiniz? Teşekkürler.
-
Anne ve Baba Ayrılığı Kızımı Etkiliyor Olabilir mi?
Selam, biz kızımız 2 yaşındayken eşimle ayrıldık, şu an kızımız 10 yaşında ve anne ve babanın ayrılığı kızımızı ne kadar etkiliyor ve nasıl bir yol izlemeliyim? Yalan söylemeye, insanlarla iletişimden kaçmaya, yediğinde içtiğinde herşeyde çekingenlik yaşamaya başladı. Dikkat eksikliği de yaşamakta ve sevdiği şeyleri yapmaktan da vazgeçmekte. Ben ailemden de destek alamamaktayım. Bana yol gösterebilir misiniz?
-
Hamile Kalma İhtimalim Nedir?
1 nisanda sevgilimle sürtünerek ilişkiye girdik. Özellikle dikkat etti, vajinama yakın bir yere boşalmadı ancak zevk suyu değmiş olabilir klitorisime. Vajina girişine değdiğini sanmıyorum, ayrıca bakireyim zaten. En son 20 martta regl olmuştum yani ilişkiye girdiğim gün 12 gün geçmişti üstünden. Hamile kalma oranım nedir? Ona göre ertesi gün hapı kullanacağım.
-
Zevk Suyu İle Hamile Kalınır mı?
1 nisanda sevgilimle sürtünerek ilişkiye girdik. Özellikle dikkat etti vajinama yakın bir yere boşalmadı ancak zevk suyu değmiş olabilir. Hamile kalma oranım nedir? Ona göre ertesi gün hapı kullanmak istiyorum.
-
Yüzüm Tamamen İyileşir mi?
Merhaba, 17 yaşındayım. 2,5 ay önce yüz felci geçirdim. Kortizon kullandım, fizik tedavi de gördüm. Ancak ağzım iyileşmesine rağmen gözüm düzelmedi. Şu an sadece B-12 vitamini kullanıyorum. Yüzüm tamamen iyileşir mi?
-
3,5 Yaşındaki Kızımın Rahatsızlığı Ne Olabilir?
Hocam, kızım 3,5 yaşında. Yürüme ve konuşması yok. Sadece anne, baba, aba diyebiliyor. İşitme testi normal. Oturabiliyor, oturarak emekliyor. Hafif skolyozu var, rehabilitasyon merkezinden fizik desteği alıyor. Ama gelişme çok yavaş. Seslendiğimizde bize bakıyor, al, ver gibi seslendiğimizde tepki vermiyor. Nöroloji de dahil, birçok uzmana götürdük, bize çocuğun rahatsızlığı hakkında bir cevap veremediler. Çok endişeleniyoruz. Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden ilginize teşekkürler.
-
Parkinson İlaçları Dopamin Üretimini Tembelleştirir mi?
İyi günler, ben 51 yaşında emekliyim. 2 senedir tansiyon hastasıyım (15-10). 10 mg Hsar kullanıyorum. 1 senedir de parkinson başlangıç teşhisi kondu. Benim sorum; parkinson ilaçlarını kullanmak vücuttaki dopa üretimini tembelleştirir mi? Doğal yollardan dopa yerine konabilir mi, yoksa devamlı ilacın dozunu mu arttırmak gereklidir? Kültür fizik ve spor faydalı mıdır? Teşekkürler.
-
Baş Dönmesi ve Kalp Sıkışması Neden Olabilir?
Merhaba, yaptırdığım endoskopi sonrasında reflü ve mide fıtığı teşhisi konuldu. 1 aydır kullandığım ilaçlara devam etmem gerektiği ve diyet yapmam gerektiği söylendi. Haricinde bu adı geçen hastalıklar ilaç tedavisi ile tamamen geçici midir ve özellikle yapmam gereken bir konu var mıdır? Verilen ilaçlar; Gaviscon şurup, Pulcet 40 Mg. Sigara oranını günde 1 paketten 3 günde 1 pakete düşürdüm. Alkol oranını ise haftada 4-5'ten ayda 4-6'ya düşürdüm. Boyum 174, kilom 96. Koşu bandı ile hergün 3-5 km tempolu yürüyüşe başladım. Yediklerime dikkat ediyorum. Yaşım 30. Midemdeki ağrılar sırtıma ve kalbime vuruyor. Bazı yemeklerden sonra baş dönmesi ve sanki kalp sıkışması oluyor. Yardımlarınızı bekliyorum, iyi çalışmalar.
-
Ferritin Düşüklüğünün Sebebi Nedir?
Ben 22 yaşındayım ve 2 senedir bende ferritin düşüklüğü var, 5’e kadar düştü. Düşünce 2 ay ilaç kullanıyorum, tam sınıra geliyor, yükselmiş, yemene dikkat et yeter, ilaca gerek yok diyorlar. 1 ay sonra tekrar düşüyor, göz kararmalarım ve baş dönmelerim oluyor. Bunlar sıklaşınca kan testi yaptırıyorum ve ferritin düşük çıkıyor. Regl dönemim uzun sürmüyor ve çok olmuyorum. Yemek konusunda da çok seçiciyim. Neden düştüğünü araştırtmam mı gerekiyor, yoksa şimdiki doktorum 6 aylık bir tedaviye başladı, nedenini bulmadan ona uyup bu sureci mi izlemem lazım?
-
Annemin Kol Ağrıları İçin Ne Yapabiliriz?
Merhabalar, annem 56 yaşında ve yaklaşık 3-4 aydır sinir sıkışması ve boyun fıtığı teşhisiyle tedavi görüyor. Şu anda da fizik tedavi ve ilaç tedavisi devam etmekte fakat annem çok şiddetli kol ağrılarından, hatta zaman zaman kollarının tutmamasından şikayetçi ve bu sebeple uyku uyuyamıyor. Biz de ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Bir öneriniz var mı bu konuyla ilgili?
-
Işın Tedavisi Kistin Büyümesini Tetikler mi?
Değerli hocam, kızım 21 yaşında. 3 sene önce beyin MR’ında belirlenen küçük bir kistin tespitinden sonra, 6 aylık arayla yapılan kontrolde kistin büyümediği, zararsız olduğu söylendi ve yılda bir kez kontrol edilmesi söylendi. Sedef hastalığında kullanılan ışın tedavileri yan etki olarak bu kistin büyümesini tetikler mi? Işın tedavisinin yan etkileri var mı? İlaçla etkili bir tedavi var mı, yoksa bu ışın tedavisini yaptıralım mı? Teşekkür ederim, saygılarımla.
-
Spastik Hastalığı İçin Ne Önerirsiniz?
Kızım 5,5 yaşında. Erken doğum sonucu spastik hastalığı var. 3 senedir fizik tedavi görüyor. En son, bilateral kalça fleksör kısmi adduktör diz fleksör hamstring gasro release bilateral femoral derotasyonel osteotomi operasyonlarından yarar göreceği kanısına varıldı. Ne kadar faydalıdır?
-
Varis İçin Ne Önerirsiniz?
Öncelikle iyi çalışmalar dilerim. Babam bacağındaki ağrı şikayeti nedeniyle kalp damar doktoruna gözüktü ve varis teşhisi konularak varis çorabı ve ağrı kesici verildi. Babamda kısa bir süre sonra nefes alamama gibi bir durum söz konusu oldu. Nefes alırken göğsünün sol tarafında ağrı hissettiğini ve nefes alamadığını söyledi. Acile götürdük, oksıjen bağlandı ve testler yapılmaya başlandı. Akciğere pıhtı gittiğini söyledıler. Araştırdığım kadarıyla, bu rahatsızlık spor yapmayan kişilerde genelde görülürmüş, fakat babam haftada 3 kez futbol oynayan birisi. Bu hastalığın kesin bir tedavisi var mı? En çok nelere dikkat edilmeli?
-
Fizik Tedaviye Devam Etmeli miyim?
Merhaba, 16 yaşındayım ve 2 aya yakın bir süre önce yüz felci geçirdim. Deltacortril ve B 12 vitamini kullandım. 3. haftasında fizik tedaviye başladım, sadece masaj yapıldı. 4. hafta akım verildi. Şu an bayağı hafiflemiş durumda ancak tamamen geçmedi. Bugün doktoruma kontrole gittim, artık fizik tedaviyi bırakabileceğimi söyledi. Evde yüz hareketleri yaparak devam edebilirsin dedi. Fizik tedaviye devam etmeli miyim?
-
Her Yerim Kaşınıyor. Ne Yapmalı, Nereye Başvurmalıyım?
Merhaba, her yerim kaşınıyor, aynı anda değil, bir yer kaşınıyor bitiyor, başka bir yer başlıyor. Daha önce kabarmıyordu, şimdi hafiften deride bir kabarma var gibi. Karaciğere ultrason baktırdık, yağlanma var. Diğer tüm kan sayımı sonuçları ve ultrason sonuçları normal. Doktor bana antihistaminik ilaç veriyor, bunu zaten kaşıntı ile uğraşmamak için kullanmak zorunda kalıyoruz ama alerjiyi yok eden veya tespit edip vücutta onunla savaşmasını sağlayan bir ilaç yazmıyor ya da yazamıyor. Atarax kullanıyorum, 3 gün idare ediyor, hiç kaşınmıyorum. Bu arada yediğim her şeye dikkat ediyorum. Acaba alerji bölümünde ne gibi testler yaptırmalıyım? Teşekkürler.
-
Ağrım Yok. İlaçları Kullanmalı mıyım?
Merhaba, ben ankilozan spondolit hastasıyım. Boynum sola tam dönmüyor. 17 sene önce 20 günlük ağrılarım, kasılmalarım olmuştu ama 17 senedir hiç şikayetim yok. Ayrıca kifoskolyozum var. Kifoz 75, skolyoz küçük derecede. Onunla ilgili de omirilik cerrahına gittim, bu hastalık çıktı. Fiziksel değişimim var ama ağrılarım, kasılmam, eklemlerde şişme yok. Tahlil sonuçlarını fizik tedavi doktoru gördü, hepsi normal. Ben de şaşkınım. Bana verilen ilaçları içmeli miyim? Ben bırakmak istiyorum, çünkü ilaçların zararı çokmuş, zaten ağrılarım yok. Ne yapmayalıyım? Şimdiden teşekkür ederim.
-
Parmağımdan Yeni Bir Ameliyat Olmam Gerekir mi?
Merhabalar. Ben 2 ay önce sol el ikinci parmağımdan tendon kesiği ameliyatı oldum. Son muayenemde dokuların yapıştığı söylendi. Ayrıca başka bir uzman tarafından alçının yanlış takıldığı ve ameliyatın da özenle yapılmadığı söylendi. Şu an 1 haftadır fizik tedavi görüyorum ancak pek bir ilerleme kaydedemedim. Ne yapmam gerekiyor? Yeni bir ameliyat mı, ya da başka birşey mi? Bana yardımcı olur musunuz? Teşekkürler.
-
Boyun Fıtığı Başlangıcında Fizik Tedavi İşe Yarar mı?
Selam, eşime boyun fıtığı başlangıcı teşhisi konuldu. İlaç kullandı fakat geçmedi. Fizik tedavi ile geçer mi?
-
Endoskopi ve Kolonoskopi Yaptırmalı mıyım?
Hocam iyi günler, vücutta oluşan enfeksiyon nedeniyle uygulanan yoğun antibiyotik tedavisi neticesinde bağırsak flora bozukluğu vuku buldu. Antibiyotik kullanımının son dönemlerinden (son 10 gün) itibaren her yemek sonrası 2-3 saatlik süre sonunda bel bölgesinde yoğun ateşlenme oluşmaya başladı. Ben bunu tamamen diğer hastalığın belirtisi olarak gördüğüm için antibiyotik tedavisine devam ettim. Tedavinin bitmesinin sonrasında antibiyotiğe bağlı 2 gün süren ishal geçirdim. Ve aynı dönemlere tekabül eden süre zarfında kalbimle ilgili extrasistol, sol göğüs ağrısı, genel huzursuzluk, uyku sorunları, nabız düşüklüğü, nabız atışlarını yoğun şekilde hissetme, genel durum bozukluğu yaşamaya başladım. Dahiliye uzmanına görünüp özellikle böbreklerle ilgili iltihap riskine karşı yapılan gerekli kan tahlillerim normal çıktı. Tiroid değerleri, karaciğer testleri de normaldi. Daha sonra okuduğum bir makale neticesinde antibiyotik kullanımına bağlı flora bozukluğu yaşadığımı anladım. Ve buna yönelik beslenme diyeti uyguladım. Sonuç aldım. Durumum giderek düzeldi. Sorum: Ancak bu düzelmenin ardından 10 gün geçmiş olmasına rağmen gün içinde zaman zaman yemeklerden 2-3 saat sonra diz ve baş arası bölgede ateşlenme, bazen kendiliğinden gelen yine aynı bölgede ateşlenme ve yemek sonrası düzelme gibi bir durum hasıl oldu. Ayrıca hala bir miktar kalp atışlarını hissetme durumu devam etmekte. Mantar oluşumuna istinaden gaita kültürü ve gaita da gizli kan testleri ve açlık kan şekeri ölçümleri yaptırdım. Sonuçlar normal. Bağırsak faaliyetlerim normal ve ender görülen küçük batmalar dışında herhangi bir sorunum yok. Sadece gaitanın ishal şeklinde olacağı hissi oluyor ancak gaitada normal rengi ve görünümünde. Acaba bu ateşlenmeler nedeniyle bir gastroenteroloji uzmanına gitmeli miyim ve mantar, mikrop ya da bakteri riskine karşı tahlil, endoskopi ya da kolonoskopi yaptırmalı mıyım? Ayrıca bağırsak florasını düzenleyici bir ilaç tavsiyeniz olabilir mi? Cevap için şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar.
-
Alerji Bölümüne mi Gitmeliyim?
Merhabalar, vücudumun her yerinde kaşıntı oluyor. Bir yer kaşınıyor bitiyor, başka bir yer başlıyor. Daha önce kabarmıyordu, şimdi hafiften kabarmaya başladı. Karaciğer ultrasonu çekildi ve yağlanma olduğu söylendi. Diğer tüm kan sayımı sonuçları ve ultrason sonuçları normal. Doktor bana antihistaminik ilaç veriyor, alerjiyi yok eden veya tespit edip vücutta onunla savaşmasını sağlayan bir ilaç yazmıyor ya da yazamıyor. Atarax kullanıyorum, 3 gün idare ediyor, hiç kaşınmıyorum. Bu arada yediğim her şeye dikkat ediyorum. Acaba alerji bölümünde ne gibi testler yaptırmalıyım? Teşekkürler.
-
Eşimin Kemikleri Ağrıyor. Ne Yapabiliriz?
Eşim 51 yaşında. Sürekli olarak kemiklerim ağrıyor, ayaklarım ve ellerim yanıyor, eklem yerlerinde kararma var şikayetlerinde bulunuyor. Romatoloji ve fizik tedavi doktorlarına gittik, olumlu sonuç alamadık. Sorunumuzun çözümünde yardımcı oluursanız çok memnun olacağım. Saygılarımla.
-
Oğlum Kakasını Yapmak İstemiyor. Ne Yapabiliriz?
Merhaba, 5 yaşında bir oğlum var, kakasını yapmak istemiyor. 5 gün sonra beraber zorlanarak yapıyor, çok sert çıkıyor, acıyor diye tuvalete oturmak istemiyor. Beslenmesine dikkat ettiğim halde sürekli kabız. Acaba psikolojik bir problemi mi var? Yardımcı olursanız sevinirim, şimdiden teşekkürler.
-
Omuzum İçin Cerrahi Müdahale Gerekir mi?
Hocam, ben sağ ve sol kolumdaki ağrılardan fizik tedavi doktoruna gittim. Doktor sağ omuz MR tetkiki istedi, tetkik neticesinde; Supraspinatus tendonunda kalınlık ve T2 serilerde intensite artışı izlenmektedir. (tendinit) Anterior- inferior labral yırtık ve eklem içi mayii miktarında minimal artış izlenmektedir. Bu sonucu doktoruma gösterdiğimde, bir de ortopedi doktoruna gitmemi, cerrahi müdahale gerekebileceğini söyledi. Siz ne önerirsiniz? Bilgilendirirseniz çok sevinirim, saygılarımla.
-
Kızım Bazen Donup Kalıyor. Sebebi Ne Olabilir?
Merhaba, benim 3 kızım var. Ortanca kızım 8 yaşında. 5 ya da 6 aydan fazladır arada donup öylece kalıyor. Ben önce bunun numaradan veya dikkat çekmek için olduğunu düşünmüştüm, fakat hiç olmadık yerlerde bile aniden kalıyor, mesala karşıdan karşıya geçerken, tam otobüse binerken, oyun oynarken. Kafam çok karışık, bana yardımcı olursanız sevinirim. Ne yapmam lazım?
-
Ameliyat Olmam Şart mı?
Doktor bey öncelikle merhaba. 2 hafta önce sol dizimi uzun atlama sırasında zorladım ve MR çekildim. Hala tuvalete oturduğumda sol dizimin dış kısmında hafif bir şişme oluyor ve ağrı yapıyor. MR sonuçları; İnceleme: Patella hafif lateral subluksasyon gösterirken evre I kondromalazi dikkati çekmiştir. Femur lateral kondil ve tibia lateral inter kondiler eminenslerde akut evre trabeküler mikrofraktürler dikkat çekmiştir. Diz eklemi içi ve suprapatellar bursa sıvı miktarı hafif derecede artmıştır. Periartiküler yumuşak dokuda ödem mevcuttur. Anterior krusiat ligamentte intersitisyel yırtık dikkati çekmiştir. Ancak rüptür saptanmamıştır. Diğer ligamentlerin devamlılıkları korunmuş olup, intensiteleri normaldir. Medikal menisküste evre II sinyali artışı izlenmiştir. Artiküler yüze açılan yırtık saptanmamıştır. Lateral menisküsün gövde bölümünde hacim kaybı ile birlikte flap tarzı yırtık ile uyumlu evre III sinyali artışı dikkat çekmiştir. Meniskal flap arka boynuzuna doğru yer değiştirmiş olup, arka boynuzda da horizontal yırtık ile uyumlu evre III sinyal artışı söz konusudur. Ön boynuz nispeten korunmuştur. Patellar ve kuadriseps tendonlar normaldir. Sonuç: Lateral menisküs gövde bölümünde deplase flap yırtık ile uyumlu evre III sinyal artışı, arka boynuzda horizontal yırtık ile uyumlu evre III sinyal artışı. Anterior krusiat ligamentte intersitisyel yırtık. Femur lateral kondil ve tibia lateral kondiler eminensde trabeküler mikrofraktür. Diz eklemi ve suprapatellar bursada effüzyon. Patellofemoral eklemde erken dönem kondromalazi. Gittiğim doktor artroskopi ameliyatı dedi ama ameliyat olmak istemiyorum. Ameliyat olmadan da geçmesi söz konusu olmaz mı? Teşekkür ederim.
-
Ameliyat Dışında Başka Bir Yöntem Yok mu?
Öncelikle merhaba. 2 hafta kadar önce dizimi uzun atlama yaparken zorladım. Sol dizimin dış kenarında biraz şişlik oluyor. Bugün MR çekildim ve sonuç olarak bunları verdiler. Doktor artroskopi ameliyatı dedi ama ameliyat şart mıdır? Başka bir yöntemle iyileşme gerçekleşmez mi? Sonuçlar şu şekilde: İnceleme: Patella hafif lateral subluksasyon gösterirken evre I kondromalazi dikkati çekmiştir. Femur lateral kondil ve tibia lateral inter kondiler eminenslerde akut evre trabeküler mikrofraktürler dikkat çekmiştir. Diz eklemi içi ve suprapatellar bursa sıvı miktarı hafif derecede artmıştır. Periartiküler yumuşak dokuda ödem mevcuttur. Anterior krusiat ligamentte intersitisyel yırtık dikkati çekmiştir. Ancak rüptür saptanmamıştır. Diğer ligamentlerin devamlılıkları korunmuş olup, intensiteleri normaldir. Medikal menisküste evre II sinyali artışı izlenmiştir. Artiküler yüze açılan yırtık saptanmamıştır. Lateral menisküsün gövde bölümünde hacim kaybı ile birlikte flap tarzı yırtık ile uyumlu evre III sinyali artışı dikkat çekmiştir. Meniskal flap arka boynuzuna doğru yer değiştirmiş olup, arka boynuzda da horizontal yırtık ile uyumlu evre III sinyal artışı söz konusudur. Ön boynuz nispeten korunmuştur. Patellar ve kuadriseps tendonlar normaldir. Sonuç: Lateral menisküs gövde bölümünde deplase flap yırtık ile uyumlu evre III sinyal artışı, arka boynuzda horizontal yırtık ile uyumlu evre III sinyal artışı. Anterior krusiat ligamentte intersitisyel yırtık. Femur lateral kondil ve tibia lateral kondiler eminensde trabeküler mikrofraktür. Diz eklemi ve suprapatellar bursada effüzyon. Patellofemoral eklemde erken dönem kondromalazi. Teşekkür ederim.
-
Boyun Fıtığından Şupheleniyorum, Nereye Başvurmalıyım?
Merhaba, boyun fıtığından şüphe ediyoruz. Kol ve sağ kol altı göğüs kısmına vuran ağrılar var. Bunun için fizik tedaviye mi beyin cerrahiye mi gitmeliyim? Ayrıca ilgi hastanesinde MR var mı?
-
Tiroid Bezinin Durumu Gebe Kalmada Etkili midir?
Merhaba. Eşimin tiroid bezi çalışmıyor. Düzenli olarak Levotiron adlı ilacı kullanıyor. TSH hormonu seviyesi şu an düzenli seviyede. Eşim geçen sene Mart ayında kimyasal gebelik sonucu düşük yaptı. O günden beridir hamile kalamadı. Doktorumuz 1 sene dolmadan bir şey yapılamayacağını belirtmişti. Tiroid bezinin hamileliğe etkisi varmış. Acaba eşimin hamile kalamamasında tiroid bezinin şu anki durumu etkili midir? Eşimin hamile kalması için neler yapılabilir? Hormon seviyeleri: Serbest T4: 1,51 Serbest T3: 3,84 TSH: 2,44.
-
Ağrımın Kilo Vermekle İlgisi Var mı?
Saygı değer doktorum, ben 37 yaşında ev hanımıyım. Yaklaşık 1 yıl kadar önce 87 kiloydum. 1 yıldan beri de spor yaparak ve yediklerime dikkat ederek 73 kiloya indim. Ancak bu süre zarfında, sağ kürek kemiğinin yaklaşık 5 cm aşağısından aniden aşırı bir ağrı başlayıp sağ ön göğüs kafesine ilerliyor ve sırt kısmımda soğuk terleme, nefesimde kesilmeler hissediyorum. Gece uykumda bile bu ağrı beni uykumdan kaldırıyor. Beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim.
-
Adet Düzensizliği Hamile Kalamamaya Neden Olur mu?
Merhaba, 28 yaşındayım. 7 aydır evliyim. Eşimle, düzenli olarak, 7 aydır, 2 günde 1 ilişkiye giriyorum. Özellikle tahmini yumurtlama zamanımda ilişkiye girmeye ve hemen ayağa kalkmamaya ayrıca dikkat ediyorum. Evlenmeden önce genelde adetim 4-5 gün gecikmeli olurdu. Evlendikten sonraki 2. ayda ve 5. ayda 15'er gün adetim gecikti. Acaba hamile kalamamın sebebi adetimdeki düzensizlik midir? Hamile kalamama gibi bir sorunum var mıdır? Bana önerebileceğiniz fikirleriniz var mı? Çok teşekkür ederim.
-
Mitral Kapak Yetmezliği Ameliyatını Kim Yapar?
Sayın doktor, İzmir Dokuz Eylül'de yatmakta olan babamın ağır mitral kapak yetmezliği nedeniyle mitraclip yöntemiyle tedavi edilmesi gerektiği söylenmektedir. Türkiye'de sadece İstanbul Amerikan Hastanesinde yapıldığını öğrendik. Bu tedavinin SGK tarafından karşılanıp karşılanmadığı ve maliyetinin ne kadar olacağını öğrenemedik. Bu konuda yardımcı olabilirseniz seviniriz. Saygılarımızla.
-
Yatılı Olarak Fizik Tedavi Nerede Yaptırabiliriz?
Merhaba. Benim eşim bir bacağının bileğinden ve diğer bacağının diz kısmından kurşun yaralanması yaşadı. Ameliyat oldu. İki bacağı da alçıda 2 ay kaldı. Şu anda bir bacağının üzerine kırmadan tam yük verirken, diğer bacağına yüzde 20 ağırlık verebileceğini söyledi doktoru. Fakat yeni olduğu için ayakta durmakta zorlanıyor. Fizik tedavi uzmanı gün aşırı eve geliyor. Gün aşırı geldiği için, evde o olmadan ayağa kalkmak riskli olabiliyor. Fizik tedaviyi tam sağlayacak yatılı merkezlerden neresini önerirsiniz? Saygılarımla.
-
Beyin Damarlarındaki Tıkanıklıktan Dolayı Olan Felç, Fizik Tedavi ile Düzelir mi?
Merhaba, babam beyin damarlarında tıkanıklık nedeniyle sol tarafından felç geçirdi. Bandırma devlet hastanesinde tedavi gördü ve oradaki doktorlar İstanbul’da fizik tedavisi olmasını tavsiye ettiler. Bu durumda babam kaç seans fizik tedavi almalıdır?
-
Kardeşimin Bel Ağrıları İçin Ne Önerirsiniz?
Merhaba, 1972 doğumlu kardeşim hakkında sorum olacaktı. Belindeki şiddetli ağrıdan dolayı yapılan tüm tetkiklerinde bir sorun bulunamadı. Böbreklere ve birçok tetkiklere bakıldı. Ancak Lomber MRG İnceleme sonucu: Minimal lomber spondiliz L4-5 intervertebral diskinde belirgin nöral yapı basısı oluşturmayan, sağ posterolateral ağırlıklı diffüz bulding ve bu zeminde sağ parasantral anüler yırtık. Sonucunucu yorumlayabilirseniz çok sevinirim. Fizik tedavi ile mi, yoksa ilaçlarla mı tedavi gerekir? Şimdiden çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Saygılarımla.
-
Bel Ağrısı İçin Ne Yapmamızı Önerirsiniz?
Merhaba, 1972 doğumlu kardeşim hakkında sorum olacaktı. Belindeki şiddetli ağrıdan dolayı yapılan tüm tetkiklerinde bir sorun bulunamadı. Böbreklere ve birçok tetkiklere bakıldı. Ancak Lomber MRG İnceleme sonucu: Minimal lomber spondiliz L4-5 intervertebral diskinde belirgin nöral yapı basısı oluşturmayan, sağ posterolateral ağırlıklı diffüz bulding ve bu zeminde sağ parasantral anüler yırtık. Sonucunucu yorumlayabilirseniz çok sevinirim. Fizik tedavi ile mi, yoksa ilaçlarla mı tedavi gerekir? Şimdiden çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Saygılarımla.
-
Tenisçi Dirseği Tedavisi İçin Ne Yapmalıyım?
Hocam 2 yıldan beri kolumda tenisçi dirseği var. Sağ kolumda çok ağrı var. Mecburen de kullanıyorum ama artık çay fincanını bile ağzıma götüremiyorum, kolum çok kasıyor. Dirsekten 2 kere iğne yapıldı, biraz rahatladı ama onun da daha fazlası zararlı olduğunu söylediler. Zaten 1,5 aya kadar rahatlatıyordu beni. 3 hafta fizik tedavisi gördüm, dirseklik te kullandım. Koluma buz torbası da koyuyorum kolum şiştiği zaman, ama artık kolum çok şiddetli ağrıyor, çalışamıyorum. Bayan kuaförüyüm, 2 yıldan beri çalışmıyorum. Ne yapmam gerektiğini bana iletirseniz çok memnun olurum.
-
Bebeğimdeki Orta Kulak İltihabı İçin Ne Önerirsiniz?
İyi akşamlar, benim 9 aylık bebeğim var. Şikayetim, orta kulak iltihabından dolayı çok rahatsız ediyor. 1 haftadır ilaç içiriyoruz ama zaman zaman ağrıları oluyor, gece uykudan uyandırıyor. Çocuk doktorunun verdiği ilaçlar, Dolven, Augmentin ve Otrivine Pediatrik. Bu ilaçlar etkili olur mu, daha etkili ilaç var mı acaba? Şimdiden teşekkür ederim.
-
Kuyruk Sokumundaki Kist İçin Ne Yapmamızı Önerirsiniz?
Merhaba, eniştem 1 yıldır bel ağrısı çekiyordu. En son radyoloji uzmanı, kuyruk sokumunda kist olduğunu gördü. Bir fizik merkezindeki profesör ameliyat olması gerektiğini söyledi. Bu ameliyat sonrasında boşluğun omurilik sıvısıyla dolabileceğini, derinin zor kapanacağını ve diğer riskleri anlattı. Ameliyatı ortopedi cerrahının yapabileceğini söyledi. Beyin cerrahına da görünmesi gerekir mi? Nasıl bir yol izlemeliyiz?
-
Hamileyim ve Rahim Patlaması Yaşayabileceğim Söylendi. Ne Yapmalıyım?
Ben 38 hafta 4 günlük hamileyim. 2. çocuğum olacak. 1. Sezeryandı, bu da öyle. Dün için beni sezeryana alacaklardı fakat 1 hafta daha beklememi söyledi. Ara sıra benden damla şeklinde kan geliyor ve bebeğin hareketleri azaldı. Doktor dikkat et rahim patlaması yaşayabilirsin dedi. 1. çocuğuma 5 sene önce doğum yaptım, yani eski sezeryanlıyım. Ne yapacağım? Sizden cevap bekliyorum.
-
Omuz ve Kalça Kemiğimdeki Ağrı İçin Ne Yapabilirim?
İyi çalışmalar. Benim sorunum 6 aydır süre gelen bir durum. Gün içinde hareket halindeyken, herhangi bir ağrı yokken, ne zaman uykuya geçsem 2 saat içerisinde omuz hizamla kalça kemiği arasındaki bir yerden müthiş bir ağrı ile uyanıyorum. Fizik tedaviye gittim, göğüs bülümüne gittim, sayısız film çekildim ama sonuç yok. Ağrı kesiciler artık fayda etmez oldu, uyku uyuyamaz oldum. Ne yapabilirim? Şimdiden teşekkürler.
-
Takılan Braketlerim Çıkıyor. Ne Önerirsiniz?
Merhaba, ortodontist tarafından konulan teşhişle çapraz kapanış, üst çene darlığı ve üst ön dişlerimde bozukluk vardı. Bunun sonucunda 4 azı dişimin ikisi çekildi, braketler takıldı. 1 gün oldu daha ama 3 braket çıktı bile, hem de dikkat ettiğim halde. Yemek bile yemiyorum, yersem diğerlerinin de hepsi elimde kalacak diye korkuyorum. İlk günlerde olur dediler. Geldiğinizde takılır dediler ama aklımda soru işaretleri oluştu. Ne yapmamı önerirsiniz?
-
Dengeli Beslenmek İçin Nelere Dikkat Etmeliyim?
Merhaba, ben 1,72 boyunda, 59 kilo ve 28 yaşında bir bayanım. Sağlıklı beslenmek için 1 günde kaç kalori almam gerekir ve beslenmede neye dikkat etmeliyim?
-
Spiral Adet Kanamalarını Azaltır mı?
Merhaba Seval hanım, ben 33 yaşındayım ve Mart 2010'da Mirena taktırdım ve o günden beri adet düzensizliklerim oluyor. Adet kanamalarım gün geçtikçe azaldı, kendimi patlayacakmışım gibi hissediyorum. Aile doktoruma sorduğumda, bu durumun normal olduğunu, eğer adet kanamalarımın normal olmasını istiyorsam Mirena'yı çıkartmamı önerdi. Gerçekten bu spiral bana bunları yapacak kadar etkili mi?
-
8 Yıl Önce Bel Fıtığı Ameliyatı Oldum Fakat Tekrar Şiddetli Ağrım Var. Ne Yapmalıyım?
8 yıl önce bel fıtığından ameliyat oldum, tekrar aynı şikayetleri yaşıyorum ve ağrılarım çok şiddetli. 56 yaşındayım, ameliyat önerilmiyor. Fizik tedavisi gördüm fakat geçici bir çözümdü ve 2. kez fizik tedavisi verilmedi. Ozon ile bel fıtığı tedavisi için bilgi almak istiyorum.
-
Yumuşak Doku Romatizması Nasıl Tedavi Edilmelidir?
Merhabalar, bende yumuşak doku romatizması var. Omzumda ve boynumda çok şiddetli ağrı var. Şu an fizik tedaviye gidiyorum. Ne yapmam gerekiyor?
-
Yürürken Bacaklarım Yere Sürtülüyor, Düşüyorum. Ne Yapmalıyım?
Korpuz allozum genu sol-anterior komşuluğunda en belirgin olmak üzere periventriküler-subkortikal beyaz maddede izlenen milimetrik fokal artmış, T2 sinyali gösteren alanlar da non-spesifik gliotik odaklar. Ayrıca tanıda sekel gliotik değişikler öncelikle düşünülmektedir. Aktif prankimal inflamasyon-enfeksiyon düşündürecek tarzda patolojik kontras tutulumu saptanmamıştır. Sol paryetal pakimeningeal kalınlaşma ve kontras tutulumu benzer şekilde izlenmektedir. İntrakranial enfeksiyon klinik ön tanısı bildirilen hastada klinik-laboratuar korelasyon ve gerekli bulunursa kontrol MR inceleme önerilir. Maksiller sinüsler ve etmoid hücrelerde minimal mukozal kalınlaşma ifadesini açıklamanızı istiyorum. Son 1 senedir yürürken bacaklarım yere sürtülüyor ve düşüyorum. Koşamıyor ve zıplayamıyorum. Ayrıca soğuk havalarda bacaklarım aşırı geriliyor, adım atamıyorum, felçli gibi oluyorum. Dengem de çok bozuk. EEG iyi çıktı. Minarellerim de iyi çıktı. Fizik tedavi gördüm, bir faydası olmadı. Ne yapmalıyım? Lütfen yardımcı olun. Saygılarımla, teşekkürler. Bu bacaklarıma kök hücrenin bir faydası olur mu?
-
Çapraz Bağ Tamir Edilebilmesi İçin Ameliyat Olmam Gerekir mi?
Merhaba, ben 17 yaşındayım ve profesyonel basketbolcuyum. Geçtiğimiz yazın başlarında bir maç esnasında dizim dönmüştü ve çekilen MR sonucunda ACL totale yakın rüptür ve menisküste ince bir yırtık tespit edilmişti. 2,5 ay fizik tedavi görüp dizimi kuvvetlendirdikten sonra çıktığım bir maçta dizim ikinci kez döndü ve bu sefer çekilen MR sonucunda ACL total rüptür gözlendi. Doktorlar spora geri dönebilmem için ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Çeşitli doktorlarla görüştüm ve bir doktor ameliyattan sonra 6 hafta ayağımın üzerine hiç basamama ihtimalimin olduğunu söyledi. Bu durumun gerçekleşme ihtimali nedir ve ameliyattan sonra spor hayatıma devam edemememe ihtimalim var mı?
-
MR Sonucumu Açıklayabilir misiniz?
Merhaba, 34 yaşında, erkeğim. 2006 yılında merdivenden inerken ayağım kaydı ve düştüm. O günden beri oturduğumda ve yattığımda, sağ bacağımda yanma ve ağrı oluyor. Şubat ayında fizik tedavi gördüm. Bunun üzerine çekilen MR sonucumu size gönderiyorum, açıklarsanız ve sonuca göre ne yapmam gerektiği konusunda fikir verirseniz çok sevinirim.
Aralık 2009 Lumbosakral Vertebra MR Tetkiki: İnceleme Tekniği: T1 ağırlıklı SE sagital, T2 ağırlıklı SE sagital ve aksial. Bulgular: Fizyolojik Lomber Lordoz düzleşmiştir. Tüm düzeylerde disk sinyal yoğunlukları T2 imajlarda dejenerasyona bağlı yer yer hafif azalmıştır. L1 vertebra korpusunda T1 imajlarda izo, T2 imajlarda hiperintens atipik hemanjiom izlenmektedir. Lomber vertebra korpus yükseklikleri ve korpus yoğunlukları doğaldır. Konus medullaris normal lokalizasyondadır(L1 düzeyi). L2-L3, L3-L4, L4-L5, L5-S1 düzeylerinde disk ve nöral foramenler doğaldır. Disk herniasyonu saptanmamıştır. Anterior ve her iki santrolateral epidural yağ planları normaldir. Sinir köklerine belirgin bası saptanmamıştır. Posterior elemanlar ve paraspinal kaslar normal olarak izlenmektedir.
Kasım 2010 Lomber Vertebra MR Tetkiki: İnceleme Tekniği: T1 ağırlıklı SE sagital, T2 ağırlıklı fr FSE sagital ve aksial. Bulgular: Lomber fizyolojik lordoz düzleşmiştir. Lomber vertebra korpuslarında en büyüğü 1 cm çapında olan hemangiomlar mevcuttur. L4-L5 vertebra korpuslarında minimal dejeneratif osteofitik değişiklikler izlenmiştir. Lomber disklerde erken dönem dejeneratif değişiklikleri izlenmiştir. Konus medullaris T12-L1 seviyesinde ve normal sinyal intensitesindedir. L3-L4 düzeyinde diffüz bulging zemininde sağda belirgin bilateral santrolateral foraminal protrüzyona bağlı tekal sakı indente etmektedir. Sinir kökü basısı izlenmedi. Spinal kanal genişliği normaldir. Sağda belirgin bilateral nöral foramenler inferior ressesler düzeyinden dardır ve intraforaminal sinirleri inferiordan irrite etmektedir. L4-L5 düzeyinde diffüz bulging zeminide santral solda belirgin bilateral santrolateral protrüzyona bağlı epidural yağ planları daralmıştır. Sinir kökü basısı izlenmedi. Spinal kanal genişliği normaldir. Tekal sak normaldir. Solda belirgin bilateral nöral foramenler inferior ressesler düzeyinden dardır ve intraforaminal sinirleri inferiordan irrite etmektedir. L5-S1 düzeyinde diffüz bulging zemininde santral solda belirgin bilateral santrolateral protrüzyona bağlı epidural yağ planları daralmıştır. Sinir kökü basısı izlenmedi. Tekal sak normaldir. Solda belirgin bilateral nöral foramenler inferior ressesler düzeyinden dardır.
Kasım 2010 Bilateral Kalça MR Tetkiki: İnceleme Tekniği: T1 ağırlıklı aksial ve koronal, yağ baskılamalı T2 ağırlıklı aksial, STIR ağırlıklı koronal, 4 paramanyetik kontrast madde sonrası aksial ve koronal. Bulgular: Her iki femur baş boyun proksimal diyafizer kesimlerinde korteks medulla sinyal intensite bütünlüğü doğaldır. Her iki femur başında avasküler nekroz yada transiyent osteoporoz izlenmedi. Her iki femur başı asetabular.
-
Babamın Omurga ve Beyinle Alakalı Hastalığı Var. Tedavi Olabilir mi?
Doktor bey, iyi günler. Ben Azerbeycan’dan Gabil Maharramov. Babam 3 senedir Ensefalomiyelit hastalığına yakalanmıştır. Ellerinde ve ayaklarında titremeler (yalnız ayağa kalktığında ve gezmek istediği zamanlar, genelde el deyneğiyle gezer), belden aşağı taraflarının adelelerinde gerginlik ve hareketlerinde zayıflık ve diz oynaklarında ağrılar vardır. Tüm bunlar yürürken onu çok rahatsız ediyor. Burada doktorlar hastalığının omurga ve beyinle alakalı olduğunu söylüyorlar. Bilmek isterdim, bu hastalığın Türkiye’de tamamen tedavisi var mıdır? Eğer varsa, biz oraya gelsek bu tedavinin maliyeti ne kadar olur? Çok teşekkur ederim.
-
Parmağımda Ağrı, Karıncalanma ve Uyuşmalar Oluyor. Ne Yapmalıyım?
Ben yaklaşık 6 yıl önce romatoid artrit tedavisi gördüm. Bundan 5 ay önce sağ el orta parmağımda ağrılar başladı. Bu ağrılar romatizmal ilaçlarla geçmiş gibi olsa da tam olarak iyileşmedi. Şimdi ise ağrılarıma ek olarak, parmağımda karıncalaşma ve uyuşmalar meydana geldi. Bu şikayetlerimle önce fizik tedavi uzmanı, sonra ortapedi, daha sonra nöroloji uzmanına gittim. En son romatoloji bölümünde romatizma tahlili yapıldı, fakat sonuçlar temiz çıktı. Ne yapmalıyım? Ağrılarım gittikçe artıyor.
-
Oğlumun Dizimdeki Tutulmanın Sebebi Ne Olabilir?
8 yaşındaki oğlumun sol dizinde bazı günlerde tutulma oluyor, o gün sol ayağını basamıyor ve tutulma bir gün sonra geçiyor, bir kaç gün sonra tekrarlıyor. Sizlerle sorunumuzu paylaşmak istedim. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Çektilen MR Raporunda: Popliteal fossada büyüğü 9x6 mm ebatlı bir kaç adet lenf nodu izlendi, ibaresi dikkat çekiyor. Tahlil sonuçları ise şöyle; ASO 955, RF 108, ALT 18, AST 35, ALP 258, Ca 10,09, P 5,46, CRP 4,54, SEDİM 11, NE 78, PLT 506, CK 97.
-
MR Sonucuma Göre Nasıl Bir Tedavi Gerekir?
İnceleme sekansları: SE T1A ve GRE T2A sagittal ve T2A koronal, SE T1A ve T2A axial post SE T1A sagital. Kemik yapılarının değerlendirilmesinde supra patellar bursayı dolduran patella superion kutbu ile yakın temasta ve bu bölgede kortikal yapının kısmen silindiği T2A serilerde heterojen hiperintens tubuler yapılarının dikkat çektiği lobule konturlu 26 mm çaplarında kitle izlendi. Post kontrast incelemede kitlede kontras tutulumu izlenmiştir ve santral kesiminde yıldız şeklinde kontras tutmayan saha dikkat çekmiştir. Lezyonun vasküler yapılardan zengin ve buna bağlı signal void alanlarda birlikte yer yer yoğun kontrast tutulum sahaları içeren periferden santral doğru kontrast tutulumu gösteren hemanjiomu düşündürmektedir. Tanının desteklenmesi için diğer modaliteler ile birlikte değerlendirilmesi önerilir. Menisküs kısımları normal şekil boyut ve sinyal özelliği göstermekte olup patolojik sinyal izlenmemiştir. Ön ve arka çapraz bağlar medial ve lateral kollateral ligamentler ile quadriceps tendonlar normaldir, popliteal fossa oluşumları normaldir. Sonuç: Supra patellar bursayı dolduran patella superior kutbu ile yakın temasta ve bu bölgede kortikal yapının kısmen silindiği T2A serilerinde hetorojen hiperintens izlenen T1A serilerde yer yer hiperintens alanlarında izlendiği hipointens tubuler yapılarının dikkat çektiği lobule konturlu 26 mm çaplarında kitle izlendi, post kontast incelemede kitlede kontras tutulumu izlenmiştir ve santral kesiminde yıldız şeklinde kontras tutmayan saha dikkati çekmiştir. Lezyonun vasküler yapılardan zengin ve buna bağlı signal void alanlarda birlikte yer yer yoğun kontras tutulum sahaları içeren periferden santral doğru kontras tutulumu gösteren hemanjiomu düşündürmektedir. Tanının desteklenmesi için diger modaliteler ile birlikte değerlendirilmesi önerilir. Yaş: 32, boy: 1,80, kilo 86. Bu sonuçlar 6 ay önce çekildiğim MR sonuçları. Herhangi bir doktora göstrermedim. Şimdi herhangi bir ters hareket yapmadığım halde dizim davul gibi şiş. Bana tavsiyeniz ne olur hocam? Patolojiye gözükmem gerekiyor mu? Mutlaka ameliyat gerekli mi? Tedavi olrak ne uygulamam gerekiyor?
-
Eşimin Şeker Hastalığı İçin Ne Yapmamızı Önerirsiniz?
Eşim 28 yaşında, 17 senelik Tip 1 Diyabet hastası. 2,5 yıllık evliyiz. Evliliğimizin 20. gününde nöbet geçirmeye başladı. Koma nöbetleri genellikle uykuda geldi. 2009 yılının 1. ayında gebe kaldı. Gebelik zamanında nöbetleri sıklaştı, erken doğum yapmak zorunda kaldı. Doğan bebek 24 saatte öldü. Doğum esnasında şekerin göze sirayet ettiği anlaşıldı ve 1 defa lazerle tedavi oldu. Tedavi sırasında, sol göz görme yetilerini tamamen kaybetti. Eşim bu sırada tekrar gebe kaldı. Sonrasında 4 defa Argon lazerle tedavi oldu ve sağ gözde kanama başladı, görme fonksiyonu azaldı. Sağ göz arkası ameliyatı oldu, sağ tarafı net görmeye başladı. Sonrasında, sağ gözünde bir delik üç çatlak olduğu saptandı. 07.10.2010 tarihinde sezaryenle sağlıklı bir doğum yaptı. Hastalığı, koma nöbetleri geçirerek devam ediyor. Eşimin bu rahatsızlığı kesin bir çözüme kavuşur mu? Yoksa ilelebet devam mı eder? Nasıl bir yol izlemeliyiz? Pankreas nakli ile tedavinin mümkün olduğu doğru mu? Şayet öyleyse, sağlığına kavuşma durumu ve maliyeti konusunda bilgi verir misiniz?
-
Dikkat Dağınıklığı İçin Ne Yapılabilir?
10 yaşında, ikiz erkek çocuklarım var ve birisi için öğretmeni dikkat dağınıklığı var, psikoloğa götürün dedi. Yanlış birşey yapmak istemiyorum. Sizce ne yol izlemeliyim?
-
Kaza Sonucu Ayağımı Kaybettim, Siyatik Sinir Ağrısı İçin Ne Yapmam Gerekir?
İyi günler, ben 2006 yılında iş kazası sonucu bir ayağımı kaybettim ve sağ ayağımda da kalça çıkıklığı sonucu siyatik sinir ağrısı meydana geldi. Bu ağrıdan kurtulmanın yolu var mı? İlaç ve fizik tedavinin faydasını görmedim. Sol ayağımda protez olduğundan, sağ ayağımdaki ağrı nedeniyle yürümede zorluk çekiyorum. Yol gösterirseniz sevinirim. Saygılarımla.
-
EMG ve MR Çekimi, Metalik Kalp Kapakları Üzerinde Etki Oluşturur mu?
Yaklaşık 12-13 yıl önce kalp kapak ameliyatı geçirdim. Aort ve mitral kapağı değiştirilerek yerine metalik kapak takıldı. Yaklaşık 20 gün önce sol elimin serçe parmağının tamamında, yüzük parmağında ise kısmi olarak uyuşma oluştu. Öncelikle nöroloji doktoruna başvurdum, sinir sıkışması teşhisi koydu. Ancak tam teşhis için EMG veya MR çekimi olman gerekli dedi. Ancak metalik kapaklardan dolayı çekim yapılmadı. Başka doktorlarla görüştüm (fizik tedavi,kardiyoloji), yine çekincelerini belirtip net cevap vermediler. Kısacası EMG veya MR çekiminin metalik kalp kapakları üzerinde herhangi bir etki oluşturup oluşturmayacağı hakkında beni bilgilendirirseniz sevinirim.
-
Dil Kanserinde, Radyoterapinin Yanında Kemoterapi Almak Ne Kadar Etkili?
Merhaba, annem dil kanseri. 2 ay önce ameliyat oldu, şimdi radyoterapi görüyor. Radyoterapinin 6. Haftasındayız, yani son haftamız. Patoloji raporunu size yolluyorum. Bu hastalığın tekrarlama ya da başka organlara sıçrama riski nedir? Sadece radyoterapi yeterli mi? Danıştığım başka bir doktor kemoterapinin de tedavide etkili olacağını söyledi. Görüşlerinizi bildirirseniz çok sevinirim.
Cerrahi Patoloji Raporu
Makroskobik Bulgular: Parsiyel Dil Rezeksizyonu: 6x5x4 cm ölçülerinde Parsiyel Dil Rezeksiyon materyaldir. Kesitinde 5x4x3 cm ölçülerinde kirli beyaz renkli, sert kıvamlı tümör görüldü. Lezyonun en yakın cerrahi uzaklığı 0,5 cmdir. Sol Boyun Disseksiyonu: Topluca 6x5x3 cm ölçülerinde, yağ ve bağ dokusudur. Kesitlerinde en büyüğü 4,5 cm çapında pake yapmış 17 adet lenf nodu ayıklandı. Sol Tonsil Alt Sınır: 0,5x0,3x0,3 cm ölçülerinde, 1 adet kanamalı, mukozal doku parçasıdır. Dil Kökü Arka Sınır: 0,7x0,5x0,2 cm ölçülerinde, 1 adet mukozal doku parçasıdır. Ağız Tabanı Cerrahi Sınır: 2x2x1 cm ölçülerinde yağ dokusu ve mukozal doku parçasıdır. Dil Kökü CA Opere, Troid Nodül, Kitle. Büyüğü 2,5x2x1 cm ölçülerinde, küçüğü 2x2x1 cm ölçülerinde, 2 adet açık kahve renkli elastik kıvamlı doku parçalarıdır.
Mikroskobik Bulgular: Lezyondan hazırlanan kesitlerin incelenmesinde tümoral infiltrasyon izlenmektedir. Tümör hücreleri anizositoz, anizokaryoz gösteren hiperkromatik nukleuslu atipik epitelyal hücreler olup, yer yer keratinize sitoplazmalı olup irregüler dizilim patterni göstermektedirler. Sol fonksiyonel boyun disseksiyonu materyalinden ayıklanan lenf nodlarının incelenmesinde 17 adet lenf nodundan 3 tanesinde primer lezyondaki tümör karakterinde metastaz saptanmıştır. Diğer 14 adet lenf nodunda sinus histiyositosis mevcuttur. Sol tonsil alt sınırı: Malignite izlenmedi. Dil kökü arka sınır: Malignite izlenmedi. Ağız tabanı cerrahi sınır: Malignite izlenmedi. Kesitlerin incelenmesinde, birbirlerinden ince fibröz bantlarla ayrılmış, etrafları tek katlı kübik epitelyum döşeli, lümenleri bol kolloid içeren, çok sayıda follikülden oluşan nodular yapılar izlenmektedir.
Tanı: Skuamoz hücreli karsinom, keratinize tip (orta derece direransiye); parsiyel dil rezeksiyon materyali. Skuamoz hücreli karsinom metastazı: total (+3, -14/17), sol boyun disseksiyon materyali. Metastaz izlenmedi; Sol tonsil alt sınır, dil kökü arka sınır, ağız tabanı cerrahi sınır; eksizyonel biyopsiler. Nodüler kolloidal guatr Tiroid, tiroidektomi. Not: Topografi: dil+sol boyun. Operasyon: parsiyel dil rezeksiyonu + sol boyun disseksiyonu. Tümör lokalizasyonu: dil. En büyük tümör çapı: 5cm. Tümör derinliği: 3 cm. Tümör sınırları: irregüler belirsiz. Histolojik tip: skuamoz hücreli karsinomi keratinize tip. Grade: orta derece differansiye. Koilositotik değişiklik: Yok. Nekroz: görülmedi. Tümör yaygınlığı Kas dokusu, tümör (-) Vasküler invazyon (+) Perinöral invazyon (-) Multisentrisite (-) CIS (-), displazi (-). Cerrah sınırlar: tümör izlenmedi. Cerrahi sınırlarda CIS: (-) - Sol tonsil alt sınır kontrol: malignite izlenmedi. - Dil kökü arka sınır kontrol: malignite izlenmedi - Ağız tabanı cerrahi sınır kontrol: malignite izlenmedi. Sol boyun disseksiyonu: Total değerlendirme: (+3/17) Metasteze lenf nodu çapı: 4,5 cm Metaztaze lenf nodundaki tümör çapı: 1,5 cm. Malignite izlenmedi.
-
Hamileyim. Ayağımdaki Şişlik ve Morarma İçin Ne Yapmamı Önerirsiniz?
Merhaba, bayanım ve 37 yaşındayım. 1,5 sene önce ayağımı burktum. Bir çok doktora gittim. Bir şey olmadığını söylediler. 2,5 ay önce bir daha burktum. Ayağım şişti ve morardı. MR çekildi. Sonucunda: Tibiatalar eklem sıvısı artmıştır. Talus tibiatalar eklem yüzeyinin lateralde kortekste düzensizlik subkondral kistik değişiklik ve kemik iliği ödemi izlendi. Kuboid kemik metatarsal eklem yüzeyinde odaksal tarzda kemik iliği ödemi izlendi. Doktorum fizik tedavi olmamı önerdi. Bulunduğum ilçedeki fizik tedavici de, 1 ay boyunca buz tedavisi uygulamamı söyledi, fizik tedavi yaparsan çok acı çekersin dedi. Bu durumda ben ne yapmalıyım? Ayrıca 4 aylık hamileyim.
-
Metalik Kalp Kapağı Takıldığı İçin MR ve EMG Çektiremiyorum. Ne Yapmamı Önerirsiniz?
Yaklaşık 12-13 yıl önce kalp kapak ameliyatı geçirdim. Aort ve mitral kapağı değiştirilerek yerine metalik kapak takıldı. Yaklaşık 20 gün önce sol elimin serçe parmağının tamamında, yüzük parmağında ise kısmi olarak uyuşma oluştu. Öncelikle nöroloji doktoruna başvurdum, sinir sıkışması teşhisi koydu. Ancak tam teşhis için EMG veya MR çekimi olman gerekli dedi. Ancak metalik kapaklardan dolayı çekim yapılmadı. Başka doktorlarla görüştüm (fizik tedavi,kardiyoloji), yine çekincelerini belirtip net cevap vermediler. Kısacası EMG veya MR çekiminin metalik kalp kapakları üzerinde herhangi bir etki oluşturup oluşturmayacağı hakkında beni bilgilendirirseniz sevinirim.
-
Annem Dil Kanseri. Tedavi Sürecinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Merhaba, annem dil kanseri. 1 ay önce ameliyat oldu, şimdi radyoterapi görüyor. Radyoterapinin 2. haftasındayız. Patoloji raporunu size yolluyorum. Bu hastalığın tekrarlama ya da başka organlara sıçrama riski nedir? Sadece radyoterapi yeterli mi? Danıştığım başka bir doktor Kemoterapinin de tedavide etkili olacağını söyledi. Görüşlerinizi bildirirseniz çok sevinirim.
Cerrahi Patoloji Raporu
Makroskobik Bulgular: 1- Parsiyel Dil Rezeksizyonu: 6x5x4 cm ölçülerinde Parsiyel Dil Rezeksiyon materyaldir. Kesitinde 5x4x3 cm ölçülerinde kirli beyaz renkli, sert kıvamlı tümör görüldü. Lezyonun en yakın cerrahi uzaklığı 0,5 cmdir. 2- Sol Boyun Disseksiyonu: Topluca 6x5x3 cm ölçülerinde, yağ ve bağ dokusudur. Kesitlerinde en büyüğü 4,5 cm çapında pake yapmış 17 adet lenf nodu ayıklandı. 3- Sol Tonsil Alt Sınır: 0,5x0,3x0,3 cm ölçülerinde, 1 adet kanamalı, mukozal doku parçasıdır. 4- Dil Kökü Arka Sınır: 0,7x0,5x0,2 cm ölçülerinde, 1 adet mukozal doku parçasıdır. 5- Ağız Tabanı Cerrahi Sınır: 2x2x1 cm ölçülerinde yağ dokusu ve mukozal doku parçasıdır. Dil Kökü CA Opere, Troid Nodül, Kitle. Büyüğü 2,5x2x1 cm ölçülerinde, küçüğü 2x2x1 cm ölçülerinde, 2 adet açık kahve renkli elastik kıvamlı doku parçalarıdır.
Mikroskobik Bulgular: 1. Lezyondan hazırlanan kesitlerin incelenmesinde tümoral infiltrasyon izlenmektedir. Tümör hücreleri anizositoz, anizokaryoz gösteren hiperkromatik nukleuslu atipik epitelyal hücreler olup, yer yer keratinize sitoplazmalı olup irregüler dizilim patterni göstermektedirler. 2. Sol fonksiyonel boyun disseksiyonu materyalinden ayıklanan lenf nodlarının incelenmesinde 17 adet lenf nodundan 3 tanesinde primer lezyondaki tümör karakterinde metastaz saptanmıştır. Diğer 14 adet lenf nodunda sinus histiyositosis mevcuttur. 3. Sol tonsil alt sınırı: Malignite izlenmedi 4. Dil kökü arka sınır: Malignite izlenmedi 5. Ağız tabanı cerrahi sınır: Malignite izlenmedi. Kesitlerin incelenmesinde, birbirlerinden ince fibröz bantlarla ayrılmış, etrafları tek katlı kübik epitelyum döşeli, lümenleri bol kolloid içeren, çok sayıda follikülden oluşan nodular yapılar izlenmektedir.
Tanı: 1. Skuamoz hücreli karsinom, keratinize tip (orta derece direransiye); parsiyel dil rezeksiyon materyali. 2. Skuamoz hücreli karsinom metastazı: total (+3, -14/17), sol boyun disseksiyon materyali 3., 4., 5. Metastaz izlenmedi; Sol tonsil alt sınır, dil kökü arka sınır, ağız tabanı cerrahi sınır; eksizyonel biyopsiler. Nodüler kolloidal guatr Tiroid, tiroidektomi.
Not: 1. Topografi: dil+sol boyun 2. Operasyon: parsiyel dil rezeksiyonu + sol boyun disseksiyonu 3. Tümör lokalizasyonu: dil. 4. En büyük tümör çapı: 5cm 5. Tümör derinliği: 3 cm 6. Tümör sınırları: irregüler belirsiz 7. Histolojik tip: skuamoz hücreli karsinomi keratinize tip. 8. Grade: orta derece differansiye 9. Koilositotik değişiklik: Yok. 10. Nekroz: görülmedi 11. Tümör yaygınlığı Kas dokusu, tümör (-) Vasküler invazyon (+) Perinöral invazyon (-) Multisentrisite (-) CIS (-), displazi (-) 12. Cerrah sınırlar: tümör izlenmedi. Cerrahi sınırlarda CIS: (-) - Sol tonsil alt sınır kontrol: malignite izlenmedi. - Dil kökü arka sınır kontrol: malignite izlenmedi - Ağız tabanı cerrahi sınır kontrol: malignite izlenmedi. 13. Sol boyun disseksiyonu: Total değerlendirme: (+3/17) Metasteze lenf nodu çapı: 4,5 cm Metaztaze lenf nodundaki tümör çapı: 1,5 cm. Malignite izlenmedi.
-
Sürekli Yalnız Kalmak ve Hayal Kurmak İstiyorum. Bu Hastalık Belirtisi mi? Nereye Başvurmalıyım?
İyi günler, ben 24 yaşındayım. Dikkat eksikliği, unutkanlık, evden çıkmamak, sürekli uyumak, işe odaklanamamak, gelecek kaygısı, aklımdan geçirdiğim kelimeleri eksik ve yanlış yazmak, sürekli hayal kurmak gibi problemim var. Sabaha kadar hasta olduğumu düşünüyorum. Yolda yürürken arkamdan bir ses veya köpek sesi duyduğumda olduğum yerde donup kalıyorum, ne yapacağımı bilemiyorum. Aşırı heyecanlanıyorum, konuşamıyorum, ne dediğimi bilmiyorum. Gerçekten hasta olduğumu düşünmeye başladım. 13 yaşımda babamı kaybettim. Son 1 yıldır hayatımdaki kadın yüzünden her şeye şüpheci yaklaşmaya başladım. Sadece yalnız kalmak ve hayal kurmak geliyor içimden. Dini bir şeyler dinlediğimde, okuduğumda ağlıyorum. Bu belirtiler, bir hastalık başlangıcı ise, tedavi için doktora başvurmak istiyorum. Beni yönlendirebileceğiniz bir yer var mı?
-
İltihaplı Sivilcelerimden Nasıl Kurtulabilirim?
Merhaba, ben 42 yaşındayım. Yaklaşık 25 seneden beri iltihaplı sivilcelerim hiç geçmiyor. Bütün yöntemleri denedim. İltihaplı bölgeyi patlattığım zaman, kaşıntısı geçiyor. Çeşitli ilaçlar kullandım, geçti ama tekrar 2 ay sonra başladı. Yememe ve içmeme de dikkat ediyorum ama olmuyor. Ne yapmalıyım?
-
Bel ve Ayak Ağrım Var. MR Sonucuma Göre Ameliyat Olmam Şart mı?
Merhaba, belimin sağ tarafında ağrı ve sağ ayağımda uyuşma, ağrı oluyor. Fizik tedavi doktoruna gittim, MR çekildi ve 15 gün fizik tedavi - ilaç tedavisi gördüm fakat faydalı olmadı. MR sonucumu size yazıyorum. Buna göre ne yapmalıyım?
Lomber Lordoz Düzleşmiştir. L4 Vertebra Korpusunda Fokal Hemanjion Mevcuttur. Üst Lomber End Platelerde Shcmorl Nodüllerine Ait İndentasyonlar Mevcuttur. L3-4 Diskinde Hidrasyon Kaybına Sekonder Sinyal Değişikliği İzlenmektedir. L3-4 Düzeyinde Minimal Disk Bulging, Sağ Lateral Resette Daralma Mevcuttur.
-
Kalp Kapakçığındaki Kalınlaşma Kişiyi Nasıl Etkiler?
Merhaba, 27 yaşında, 1,65 boyunda ve 53 kilo ağırlığında bir bayanım. Doktorlar, kalp kapakçığında kalınlaşma olduğunu söylüyor. Bununla ilgili detaylı bilgi vermediler. Bu durum küçükken ateşli hastalık sonucu oluşmuş. Kalp kapakçığındaki kalınlaşma kişiyi nasıl etkiler, nelere dikkat edilmesi lazım?
-
Tükürük Salgım Daha Yapışkan Olduğu İçin Konuşma Zorluğu Yaşıyorum. Ne Yapmalıyım?
Merhaba, tükürük salgım normalde olduğundan daha yapışkan. Sıklıkla mide bulantısı ve konuşamama sorunum oluyor. Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurdum, alerji olduğunu söyleyerek ilaç tedavisi verdi. Tedavinin faydasını göremedim. Ne yapmamı önerirsiniz?
-
Annem Dil Kanseri. Tedavi Sürecinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Merhaba, annem dil kanseri. 1 ay önce ameliyat oldu, şimdi radyoterapi görüyor. Radyoterapinin 2. haftasındayız. Patoloji raporunu size yolluyorum. Bu hastalığın tekrarlama ya da başka organlara sıçrama riski nedir? Sadece radyoterapi yeterli mi? Danıştığım başka bir doktor Kemoterapinin de tedavide etkili olacağını söyledi. Annem çok zayıf destekleyici olarak ne yapabiliriz? Bilgilendirirseniz çok sevinirim.
Cerrahi Patoloji Raporu
Makroskobik Bulgular: 1- Parsiyel Dil Rezeksizyonu: 6x5x4 cm ölçülerinde Parsiyel Dil Rezeksiyon materyaldir. Kesitinde 5x4x3 cm ölçülerinde kirli beyaz renkli, sert kıvamlı tümör görüldü. Lezyonun en yakın cerrahi uzaklığı 0,5 cmdir. 2- Sol Boyun Disseksiyonu: Topluca 6x5x3 cm ölçülerinde, yağ ve bağ dokusudur. Kesitlerinde en büyüğü 4,5 cm çapında pake yapmış 17 adet lenf nodu ayıklandı. 3- Sol Tonsil Alt Sınır: 0,5x0,3x0,3 cm ölçülerinde, 1 adet kanamalı, mukozal doku parçasıdır. 4- Dil Kökü Arka Sınır: 0,7x0,5x0,2 cm ölçülerinde, 1 adet mukozal doku parçasıdır. 5- Ağız Tabanı Cerrahi Sınır: 2x2x1 cm ölçülerinde yağ dokusu ve mukozal doku parçasıdır. Dil Kökü CA Opere, Troid Nodül, Kitle. Büyüğü 2,5x2x1 cm ölçülerinde, küçüğü 2x2x1 cm ölçülerinde, 2 adet açık kahve renkli elastik kıvamlı doku parçalarıdır.
Mikroskobik Bulgular: 1. Lezyondan hazırlanan kesitlerin incelenmesinde tümoral infiltrasyon izlenmektedir. Tümör hücreleri anizositoz, anizokaryoz gösteren hiperkromatik nukleuslu atipik epitelyal hücreler olup, yer yer keratinize sitoplazmalı olup irregüler dizilim patterni göstermektedirler. 2. Sol fonksiyonel boyun disseksiyonu materyalinden ayıklanan lenf nodlarının incelenmesinde 17 adet lenf nodundan 3 tanesinde primer lezyondaki tümör karakterinde metastaz saptanmıştır. Diğer 14 adet lenf nodunda sinus histiyositosis mevcuttur. 3. Sol tonsil alt sınırı: Malignite izlenmedi 4. Dil kökü arka sınır: Malignite izlenmedi 5. Ağız tabanı cerrahi sınır: Malignite izlenmedi. Kesitlerin incelenmesinde, birbirlerinden ince fibröz bantlarla ayrılmış, etrafları tek katlı kübik epitelyum döşeli, lümenleri bol kolloid içeren, çok sayıda follikülden oluşan nodular yapılar izlenmektedir.
Tanı: 1. Skuamoz hücreli karsinom, keratinize tip (orta derece direransiye); parsiyel dil rezeksiyon materyali. 2. Skuamoz hücreli karsinom metastazı: total (+3, -14/17), sol boyun disseksiyon materyali 3., 4., 5. Metastaz izlenmedi; Sol tonsil alt sınır, dil kökü arka sınır, ağız tabanı cerrahi sınır; eksizyonel biyopsiler. Nodüler kolloidal guatr Tiroid, tiroidektomi.
Not: 1. Topografi: dil+sol boyun 2. Operasyon: parsiyel dil rezeksiyonu + sol boyun disseksiyonu 3. Tümör lokalizasyonu: dil. 4. En büyük tümör çapı: 5cm 5. Tümör derinliği: 3 cm 6. Tümör sınırları: irregüler belirsiz 7. Histolojik tip: skuamoz hücreli karsinomi keratinize tip. 8. Grade: orta derece differansiye 9. Koilositotik değişiklik: Yok. 10. Nekroz: görülmedi 11. Tümör yaygınlığı Kas dokusu, tümör (-) Vasküler invazyon (+) Perinöral invazyon (-) Multisentrisite (-) CIS (-), displazi (-) 12. Cerrah sınırlar: tümör izlenmedi. Cerrahi sınırlarda CIS: (-) - Sol tonsil alt sınır kontrol: malignite izlenmedi. - Dil kökü arka sınır kontrol: malignite izlenmedi - Ağız tabanı cerrahi sınır kontrol: malignite izlenmedi. 13. Sol boyun disseksiyonu: Total değerlendirme: (+3/17) Metasteze lenf nodu çapı: 4,5 cm Metaztaze lenf nodundaki tümör çapı: 1,5 cm. Malignite izlenmedi.
-
Dil Kanseri Tedavisinde Kemoterapinin Faydası Olur mu?
Merhaba, annem dil kanseri. 1 ay önce ameliyat oldu, şimdi radyoterapi görüyor. Radyoterapinin 2. haftasındayız. Patoloji raporunu size yolluyorum. Bu hastalığın tekrarlama ya da başka organlara sıçrama riski nedir? Sadece radyoterapi yeterli mi? Danıştığım başka bir doktor Kemoterapinin de tedavide etkili olacağını söyledi. Görüşlerinizi bildirirseniz çok sevinirim.
Cerrahi Patoloji Raporu
Makroskobik Bulgular: 1- Parsiyel Dil Rezeksizyonu: 6x5x4 cm ölçülerinde Parsiyel Dil Rezeksiyon materyaldir. Kesitinde 5x4x3 cm ölçülerinde kirli beyaz renkli, sert kıvamlı tümör görüldü. Lezyonun en yakın cerrahi uzaklığı 0,5 cmdir. 2- Sol Boyun Disseksiyonu: Topluca 6x5x3 cm ölçülerinde, yağ ve bağ dokusudur. Kesitlerinde en büyüğü 4,5 cm çapında pake yapmış 17 adet lenf nodu ayıklandı. 3- Sol Tonsil Alt Sınır: 0,5x0,3x0,3 cm ölçülerinde, 1 adet kanamalı, mukozal doku parçasıdır. 4- Dil Kökü Arka Sınır: 0,7x0,5x0,2 cm ölçülerinde, 1 adet mukozal doku parçasıdır. 5- Ağız Tabanı Cerrahi Sınır: 2x2x1 cm ölçülerinde yağ dokusu ve mukozal doku parçasıdır. Dil Kökü CA Opere, Troid Nodül, Kitle. Büyüğü 2,5x2x1 cm ölçülerinde, küçüğü 2x2x1 cm ölçülerinde, 2 adet açık kahve renkli elastik kıvamlı doku parçalarıdır.
Mikroskobik Bulgular: 1. Lezyondan hazırlanan kesitlerin incelenmesinde tümoral infiltrasyon izlenmektedir. Tümör hücreleri anizositoz, anizokaryoz gösteren hiperkromatik nukleuslu atipik epitelyal hücreler olup, yer yer keratinize sitoplazmalı olup irregüler dizilim patterni göstermektedirler. 2. Sol fonksiyonel boyun disseksiyonu materyalinden ayıklanan lenf nodlarının incelenmesinde 17 adet lenf nodundan 3 tanesinde primer lezyondaki tümör karakterinde metastaz saptanmıştır. Diğer 14 adet lenf nodunda sinus histiyositosis mevcuttur. 3. Sol tonsil alt sınırı: Malignite izlenmedi 4. Dil kökü arka sınır: Malignite izlenmedi 5. Ağız tabanı cerrahi sınır: Malignite izlenmedi. Kesitlerin incelenmesinde, birbirlerinden ince fibröz bantlarla ayrılmış, etrafları tek katlı kübik epitelyum döşeli, lümenleri bol kolloid içeren, çok sayıda follikülden oluşan nodular yapılar izlenmektedir.
Tanı: 1. Skuamoz hücreli karsinom, keratinize tip (orta derece direransiye); parsiyel dil rezeksiyon materyali. 2. Skuamoz hücreli karsinom metastazı: total (+3, -14/17), sol boyun disseksiyon materyali 3., 4., 5. Metastaz izlenmedi; Sol tonsil alt sınır, dil kökü arka sınır, ağız tabanı cerrahi sınır; eksizyonel biyopsiler. Nodüler kolloidal guatr Tiroid, tiroidektomi.
Not: 1. Topografi: dil+sol boyun 2. Operasyon: parsiyel dil rezeksiyonu + sol boyun disseksiyonu 3. Tümör lokalizasyonu: dil. 4. En büyük tümör çapı: 5cm 5. Tümör derinliği: 3 cm 6. Tümör sınırları: irregüler belirsiz 7. Histolojik tip: skuamoz hücreli karsinomi keratinize tip. 8. Grade: orta derece differansiye 9. Koilositotik değişiklik: Yok. 10. Nekroz: görülmedi 11. Tümör yaygınlığı Kas dokusu, tümör (-) Vasküler invazyon (+) Perinöral invazyon (-) Multisentrisite (-) CIS (-), displazi (-) 12. Cerrah sınırlar: tümör izlenmedi. Cerrahi sınırlarda CIS: (-) - Sol tonsil alt sınır kontrol: malignite izlenmedi. - Dil kökü arka sınır kontrol: malignite izlenmedi - Ağız tabanı cerrahi sınır kontrol: malignite izlenmedi. 13. Sol boyun disseksiyonu: Total değerlendirme: (+3/17) Metasteze lenf nodu çapı: 4,5 cm Metaztaze lenf nodundaki tümör çapı: 1,5 cm. Malignite izlenmedi.
-
Boyun Düzleşmesi Ameliyat ile Düzelen Bir Rahatsızlık mı?
Merhaba, yaklaşık 10 aydır her kendimi kötü hissediyorum. Boyun düzleşmesinden dolayı sürekli başım ağrıyor ve dönüyor. Psikiyatri ilaçları, kas gevşeticiler çözüm olmuyor. Fizik tedaviden de sonuç alamadım. Boyun düzleşmesi ameliyatla düzelen bir rahatsızlık mı?
-
Kızımın Kabızlığından Dolayı Tuvalet Fobisi Oluştu. Ne Yapmalıyım?
Merhabalar, 4 yaşında bir kızım var. Kızımın doğduğundan beri kabızlık problemi var. Sürekli gıdalarına dikkat ederek ve her gün 30 ml Duphalac vererek bağırsaklarını düzenlemeye çalışıyoruz. Ama sürekli zorlanarak ve acı duyarak yaptığı için çocukta tuvalet fobisi oluştu. Tuvalete gitmek istemiyor ve kakasını tutuyor. 10 ay evvel kakasını 4 gün yapmadı ve inanılmaz karın ağrısı çekti. Doktor, bağırsağında sertleşen kakanın bağırsağını tıkadığını söyledi. Lavman desteği ile bağırsağı boşalttık. Ancak 15 gün önce ateşlenerek başlayan halsizliğe, idrar yolu enfeksiyonu teşhisi kondu ve tedavi edildi. Hemen ardından şiddetli ishal başladı. 4 yıldır ilk defa ishal oldu. Doktor ishal yapmayacak bir antibiyotik kullandığını söyledi. Ardından sürekli karın ağrısı, hafif ateş, iştahsızlık, halsizlik başladı. 2 kere kan tahlili yaptırdık. İlkinde lökosit 11 çıktı, ikincisinde 18 oldu. Doktorumuz korku ve stresten dolayı artmış olabileceğini söyledi. Sürekli karnı ağrıyor, gece gündüz ağlıyor ve kakasını günde 1 ya da 2 sefer yapıyor. Çocuğun hastane görmeye tahammülü kalmadı. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Tavsiyeniz nedir?
-
Bel, Boyun Fıtığı ile Kalsiyum Eksikliğinin İlişkisi Var mıdır?
Merhaba, benim bel ve boyun fıtığım var. Sol elimde uyuşma, eklemlerimde ağrı ve halsizlik oluyor. Fizik tedavi doktoru istediği tahlil sonucunda; Kalsiyum ve fosfat normal fakat parathormon 116, 4 hafta sonra ise 92,7 çıktı. Kalsiyum kullanmamı istedi. Bu nedendir?
-
Değerlerim Yüksek Çıktı. Neye Dikkat Etmeliyim?
Merhaba, 39 derece ateş, eklem ağrıları ve gece terlemeleri şikayetlerim oldu ve bu şikayetler 3-4 gün sürdü. Sonrasında şiddetli baş ağrılarım oldu. İntaniye servisinde 4 gün yattım. Şu an şikayetim yok, ama tahlillerde; EBV VCA IgG Pozitif, EBV VCA IgM Pozitif, EBV EBNA IgG Pozitif olarak çıktı. Şimdi yapmam gereken ne olabilir? Neye dikkat etmeliyim?
-
Oğlumda Dikkat Eksikliği Var. Ne Yapmamızı Önerirsiniz?
Merhaba, 1999 doğumlu oğlum dikkatini odaklıyamıyor. Bir şeyle ilgilenirken, aklı hemen başka bir şeye gidiyor. Bilhassa derslerde ev ödevi yaparken, hemen aklı oyuna ya da kardeşine gidiyor. Hiç bir tedavi olmadı. Acaba dikkat eksikliği, hiperaktivite var mıdır? Ne tavsiye edersiniz? İlaç tedavisi ne kadar sürüyor, yan etkileri neler? Vereceğiniz bilgiler için şimdiden çok teşekkür ederim.
-
İmplant Tedavisinde Diğer Dişler Zarar Görür mü? Bu İşlemin Maliyeti Nedir?
Merhaba, implant tedavi uygulaması hastanenizde var mı? Bunu yaparken diğer dişler zarar görüyor mu? Bu tedavinin maliyeti nedir? Azı dişlerimden 4 tanesi yok. Neredeyse yemek yiyemeyeceğim. Beni bilgilendirirseniz sevinirim.
-
Bel Fıtığı ve Yırtık Tedavisi Nasıl Yapılıyor? Ameliyat Şart mıdır?
Merhaba, annemin uzun yıllardır süren ve son 1 aydır çok şiddetli seyreden, ayağa vuran, bel, kalça ağrıları ve ayağında uyuşma vardı. 15 günlük Fizik Tedavi süreci yeni bitti ve ayak parmaklarını hissediyor yalnız ayak tabanında hala uyuşukluk var. MR sonucunda doktor belde fıtık, yırtık ve kayma olduğunu söylemiş ameliyatsız çözüm bulamayacağını belirtmiş. Farklı bir doktorda ameliyat kelimesi kullanmamış fakat ilaçla tedavi de mümkün değil demiş. MR sonucunu size gönderiyorum. Sizce bu durum için ameliyat gerekli mi, şayet gerekli ise hangi tür ameliyat nerelerde nasıl uygulanıyor, aydınlatabilir misiniz? Ameliyata karar verirsek nerede, hangi yöntemle yapılacağı ve riskleri konusunda hiçbir fikrimiz yok. Bu arada annemin yaşı 48'dir.
MR SONUÇ: Lombar Lordoz düzleşmiştir. Vertebra Korpus yükseklikleri, konfigürasyonu, dizilimi ve Sinyal İnsansitesi tabidir. L2-L3-L5S1 intervebral eklem aralıkları daralmıştır. Lombar disklerin Sinyal İnsansitesi T2 ağırlıklı kesitlerde dejenerasyona sekonder azalmıştır. L1 alt L2 üst-alt, L3 alt, L4 alt, L5 alt, S1 üst end-plate'lerde schmorl nodülleri mevcuttur. L4 alt, L5 alt,S1 üst end-plate'lerde T1,T2 ağırlıklı kesitlerde hiperintens tip 2 dejenerasyon ile uyumlu Sinyal değişimi mevcuttur. Distal Lombar osseo-spinöz kanal çapı minimal daralmıştır. Spinal kord D12-L1 seviyesine konüs medüllaris olarak sonlanmakta olup kauda equina kökleri simetrik ve serbesttir. Aksiyal plan kesitleri ile birlikte değerlendirildiğinde; L1-L2 diski santral posterior ağırlıklı bulbing göstermekte olup dural keseye bası yapmaktadır. L2-L3 diski düzeyinde minimal retrolistezis mevcuttur.L2-L3 diski santral posterior ağırlıklı bulging göstermekte olup dural keseye bası yapmaktadır. L3-L4 minimal bulging göstermekte olup dural keseye minimal bası yapmaktadır. L4-L5 diski santral posterior -sağ paramedian,kaudale emigre ekstrüde herniasyon göstermekte olup ,dural keseye sağ ve L5 köke kese çıkışı düzeyinde bazı yapmaktadır. L5-S1 diski santral posterior ağırlıklı bulging göstermekte olup anterior epidural yağlı planlar içerisinde sınırlı kalmaktadır. İnceleme alanına giren faset eklemlerde dejeneratif değişiklikler mevcuttur. Paraspinal musküller yapılarda atrofik yağlanma mevcuttur.
-
Parmağımdaki Kırık İçin Ne Yapmamı Önerirsiniz?
Merhaba, çalışma esnasında sağ D1 ekleminde elektrikli testere ile kesik meydana geldi ve gerekli müdahale yapıldı. Parmakta kırık olduğu için tel geçirildi. Tel kırıldı ve kırılan tel D1 F eklemine kıvrılmış durumdaydı. Bu şekildeyken bana doktorlar fizik tedavi önerdi. Bu konu ile ilgili ne yapmamı önerirsiniz? Teli aldırmak istiyorum. Ne yapmalıyım?
-
Oğlumun Dikkat Problemi Var. Ne Yapmalıyım?
Merhaba, ilkokul 2'ye giden oğlumla sorunlarımız var. Dersleri orta düzeyde fakat oğlumda dikkatsizlik hat safhada. Testlerde ve yazılılarda öyle basit hatalarla eve geliyor ki, kendi de sonradan farkına varıyor. Dikkat bozukluluğunu nasıl çözebilirim? Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Bir de oğluma kendine güvenmeyi nasıl aşılayabilirim?
-
Postür Bozukluğu Tedavisi Nasıl Olmalıdır?
Merhabalar, 33 yaşındayım. Aşırı olmayan bir postür bozukluğum mevcut. Ağrım çok yok, fakat sağ omuzumda düşüklük var. Kas protezi çözüm müdür? Fizik tedavi zaman alan ve güç bir olay. Ortopedi ve travmatolojinin bir cerrahi müdahalesi olabilir mi?
-
Tüm Eklemlerimde Şişlik, Ağrı ve Tutulma Oluyor. Hangi Bölüme Başvurmalıyım?
İyi günler, ben 40 yaşındayım ve ev hanımıyım. 16 yıldır tüm eklemlerimde şiddetli ağrı, şişlik, tutulma oluyor. Ağrı olduğunda yaptırdığım tahlillerde Sedimantasyon 68,86 en düşük 44 çıkıyor, fakat bir tanı konulamıyor. Ağrı kesicilerle geçiyor fakat ağrılar dayanılmaz hal aldı. Yıllarca Fizik Tedavi, Romatoloji gibi bölümlere baş vurdum fakat bir tanı konulamadı. Vücuttaki enfeksiyonun nerede olduğu bulunamıyor. Hangi bölüme başvurmam gerekiyor? Ne yapmalıyım? Bu konuda bana yol gösterirseniz sevinirim.
-
5 Aylık Oğlumdaki Burun Tıkanıklığı ve Balgamla İligi Sorunu İçin Ne Yapmalıyım?
Merhaba. 5 aylık bir oğlum var. 2.270 gram doğdu, şuan 7.5 kg sadece anne sütü alıyor. Kilo alımı normal midir? Ayrıca sormak istediğim burun tıkanıklığı ve balgamı çok fazla. balgam için asist şurup verdiler 3 gün kullandım. Sobanın üzerine de suyun içine vicks atmamı söylediler ama hala aynı bir değişiklik yok, tıkanabilir dikkat edin dediler. Ne yapmam gerekir sizce? Burnu içinde okyanus suyu kullanıp aspiratörle temizliyorum. Balgamla ilgili yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler.
-
Epididim Kisti İle Spermatosel Arasında Fark Var mıdır?
Epididim kisti ile spermatosel aynı mıdır? Fizik muayenede epididim kisti Usg’de spermatosel dediler. 5 yıldır bende korkulacak bir şey var mı?
-
Annem Bel Fıtığı Hastası ve Ameliyat Olmadan Nasıl Tedavi Olabilir?
Sayın hocam benim annem bel fıtığı hastası çekilen MR’ dan sonra doktor Fıtık Patlaması dedi ve ameliyat olması gerektiğini söyledi. Fakat çevremizde ameliyat olan birçok insan keşke olmasaydım diyor ve bu bizi açıkçası korkutuyor. İlerde idrarını tutamama ve ayağında aksama olabileceği söylendi bize. Başka bir doktora MR Raporunu gösterdiğimizde acil ameliyatlık bir şey görmüyorum ama idrar tutamama ve ayakta aksama olursa ameliyat şart dedi ve bizi fizik tedaviye yönlendirdi. Fizik Tedavi doktoru da aynısını söyledi biz açıkçası ameliyat olmadan tedavi olmak istiyoruz ve bunun yollarını araştırıyoruz.
Size MR raporunu yazıyorum ve sizden cevap bekliyorum. Teşekkürler.
MR RAPORU
MR, Vertebra, Lomber: Lomber mrg tetkiki İnceleme sagital T1 (SE), T2 (TSE-FS), aksiyel T2 (TSE) sekanslarında çalışılmıştır. Aksiyel serilerde L1-S1 intervertebral disk mesafeleri taranmıştır. **Lomber lordoz düzleşmiştir. L5-S1 seviyesinde epidural yağ planını silerek tekal saka soldan bası oluşturan, sol lateral reses ve nöral forameni hafif daraltan sol paramedian disk protrüzyonu mevcuttur. Bu seviyede diskte dejenerasyona sekonder yükseklik-intensite kaybı, komşu end platelerde spur formasyonları ve tip 2 dejenerasyon dikkati çekmiştir. L4-5 seviyesinde epidural yağ planını silen, tekal saka soldan bası oluşturarak spinal kanalı soldan belirgin daraltan, sol nöral forameni hafif daraltarak sol lateral resesi tama yakın oblitere eden ve inferiora doğru belirgin migrasyon gösteren sol paramedian extrude disk herniasyon mevcuttur. Bu seviyede diskte dejenerasyona sekonder yükseklik-intensite kaybı, komşu end platelerde spur formasyonları ve tip 2 dejenerasyon dikkati çekmiştir. Aksiyel serilerde çalışan diğer intervertebral disklerde disk patolojisi ile uyumlu görünüm saptanmamıştır. Spinal kanal ön arka çapları diğer nöral foramenler, vertebra korpus ve faset eklemler normal sınırlardadır. İzlenebilen spinal kord volüm ve intensitesi normaldir. Konus medüllaris normal seviyede sonlanmaktadır. Çevre yumuşak dokular normal sınırlardadır. SONUÇ: 1-L5-S1 seviyesinde sol paramedian disk protrüzyonu + sol lateral reses ve nöral foramende hafif daralma + dejeneratif disk bulguları + komşu end platelerde spur formasyonları + tip 2 dejenerasyon 2-L4-5 seviyesinde inferiora doğru belirgin migrasyon gösteren sol paramedian extrude disk herniasyon + spinal kanalda soldan belirgin daralma + sol nöral foramende hafif daralma + sol lateral reseste tama yakın obliterasyon + dejeneratif disk bulguları + komşu end platelerde spur formasyonları + tip 2 dejenerasyon.
Hastanın adı: CEMİLE
Şehir: KUTAHYA / SIMAV
Yaş:46
-
Epididimit Kisti Zamanla Daha Kötüye Gider mi?
Doktor bey epididimit kisti fizik muayeneyle belli olur mu? 2 doktora gittim Usg’ye gerek yok dediler 4,5 yıldır mevcut. Kötüye döner mi, tekrar doktora gitmeme gerek var mı?
|
|
|
|
|